Parasztvakítás a programozás területén

A programozók elfoglalt emberek. Ha éppen nincsen semmi dolguk, akkor is tanulniuk kell, mert elévül a tudásuk! Mert mindig megjelenik valami új cucc.

Ha megnézed, már majdnem napi szinten jön ki valami újabb módszer arra, hogyan tervezzünk meg valamit, egy új könyvtár, amivel sokkal csillogóbbá válhat a következő programod meg gyorsabb és döngetheted a melled, hogy te aztán a legmodernebb technológiát használod.

Már már attól függ, hogy ki mennyire menő, hogy mennyire követi a legújabb dolgokat. Mennyire nézi a konferenciák felvételeit, és milyen gyorsan kezdi el azt használni. Így aztán, a heti sörözés sztárja aki legjobban képben van és rá tud kontrázni mindenkire.

Épp a múlt héten kaptam egy kis projektet, ami mindenféle csicsás és modern eszközökkel készült, és full skálázható, és spéci adatbázissal van, stb… és nagyon tuti. De van egy gond…..minek!?

Az életben nem lesz a programnak 6-nál több felhasználója.

A parasztvakítás tipikus esete áll fenn.

Az ügyfél nem ért hozzá, a programozó meg szereti a tűzijátékot és ellőtt két teherautóra való petárdát. De minek? Hogy megmutassa mekkora szakértő!? Hogy menő legyen, mert ő aztán tudja használni a legújabb technológiát?

Ez a srác, bármennyire is követi a mai trendet, eltévesztette a folyosót. Összekeverte a programozást a fashion week-kel. Fontosabb a csili-vili mint a praktikusság, az alkalmazhatóság.

Eddig úgy tudtam, hogy a programok legfőbb célja az ügyfél életet könnyebbé tenni….

Pontosabban, a cél az, hogy a legkisebb energia ráfordítással a legnagyobb javulást érd el az ügyfél életében!

Semmi baj nincs, ha új dolgokat használsz. Nem baj, ha csillog, amit csinálsz. Sőt, kell!!

De ha mindezt az ügyfél kárára teszed, akkor annak ellenére, hogy a legmodernebb dolgokat használod nem vagy jó szakember, mert visszaélsz az ügyfél hozzá nem értésével. Visszaélsz a beléd vetett bizalommal.

Majd pedig panaszkodsz, hogy hülye az ügyfél. Mert nem érti meg, hogy milyen kemény munka is programozónak lenni.

Láttam-e már olyan programozót, aki nagyon jó volt, de a hónap végén ki kellett dobni az egész havi munkáját, mert ugyan modern volt, de elsiklott a valódi cél felett? Igen, láttam!

A cél az, hogy a legkisebb energia ráfordítással a legnagyobb javulást érd el az ügyfél életében.

Ezt pedig csak akkor tudod megtenni, ha érted a terület alapjait.